Follow Me, Friends

Friday, April 8, 2011

APA ITU "OEM"?

Stand for "ORIGINAL EQUIPMENT MANUFACTURER". Blh paham ke idak ni? maksudnya mana-mana pengeluar yg membuatkan sesuatu produk untuk pihak lain daripada penyediaan produk, packaging sehinggalah kepada penghantaran terus kpd pelanggan yg menempahnya [apsal susah sgt nk explain nih? haiiiippp!]

Ayat mudah: klu korunk nk wat produk sndrik, jenama sndrik, design sndrik, jenis kotak/botol sndrik, label sndrik..just inform je manufacturer & diorg akan buatkn ikut kehendak korunk! hoho..Paling senang cam produk T** A****a ke..N*****a ke..B** S***h ke..sumer tu adalah hasil drpd OEM..

Dalam citer ni sunz nk pomot product yg dikeluarkn en. hubby..hehe..Dia ni manufacturer cosmetic products ye (inc. skin care, make up range, toiletries, baby products, cordial, perfume ala2 one drop, etc) ckp je nk wat produk ape & dia akan watkan. Igt ye, len produk len cost dier based on the ingredients yg diperlukan..

Cnthnye korunk nk 1 slimming lotion atas jenama sndrik cam "Chanteque"..korunk ckp siang2 nk ltk pati apricot dlm tu + bau lemon..pastu korunk pilih botol bulat 200ml..pastu korunk design label sndrik ckp je nk kaler ape, nk design camne..pastu ckp nk bape byk (min biasanye 1000 btl) ataupon atas budi bicara en. hubby ikut modal yg korunk ada (RM1000? RM2000) huhu..

So, dia akan keluarkn produk ni & deliver pd korunk2 sumer..

Yg paling penting, en. hubby adalah pengilang so harga yg diberikan adalah sangat-sangat-sangat-sangat murah compared to others yg lebih kpd org tengah ye kwn2..cnthnye klu kt luar utk 1 produk diorg bg quoatation RM100,000. En. hubby cuma bg RM30,000..beza kan? kan?

Pd yg muslim/islam..x byk ye kilang melayu di Malaysia ni ada la dlm 3-4 je..so phm2 je la klu nk kira dr segi kehalalan produk tu..

Kilang en. hubby mempunyai GMP (Good Manufacturing Practice) & dlm proses mendapatkan sijil Halal (susah banget nk dpt!) 

If interested, korunk2 kt luar tu blh la layari www.umzebiotech.com ataupon contact je en. hubby di 019-741 2796. Sekian.

1 comment:

BlaugranaMaestro said...

apa nama syarikat husband u tu?