Follow Me, Friends

Friday, April 1, 2011

Genius Aulad vs Smart Reader Kids vs Real Kids/ CEC

Balik dr keje ptg tadi tgk Hafiy tgh tdo..suddenly teringat pulak psl pembelajaran dia coz smlm masa sembang2 dgn opismate, dia ckp anak dia umo 4 thn (sama mcm Hafiy) dah blh kenal ABC. Rasa bersalah pulak sbb Hafiy x kenal ABC lg. tp Alhamdulillah dia dh blh mengira 1 - 10 dlm bhs melayu & english. 

Sbnrnye dh setahun lebih sunz (mulai arini ni i akan guna ganti nama "SUNZ") survey taska area KL ni tp plan nak antar Hafiy masa umo dia 5 thn, thn dpn! bkn ape, Hafiy lahir 28/12/2007 dh ujung thn kan? so, tahap sebutan & pemahaman dia lambat sket klu nk compare dgn cousins dia yg lahir awal thn!

Bnyk jugak taska yg sunz survey tp main focus nak carik yg guna english medium. Klu dpt yg ajar tajwid tu bonus la kan? So, mmg area KL ni byk banget  tp monthly fee sumer blh tahan! ada tu smpi RM300++..Frankly speaking, sunz x mampu coz byk lg liability len yg mggunakan duit.
Slps survey, google review ibu2 di internet, bertanyakan rakan2..maka sunz berpendapat 3 taska di atas adalah yg sunz puas hati! Kenapa? Kat sini sunz xkan bg details info ttg annual fee, mthly fee, xtvties, etc. tp cuma bg brief info saje ye! 

Antara tiga2 ni Smart Reader Kids mmg yg paling glam kan? sumer org kenal..ada di mana2 shj! tp klu perasan kebanyakan franchise dimonopoli org kaum China. Pembelajaran mmg excellent coz kwn2 pon ckp mmg anak2 cpt blajar english, ABC, xtvties pon byk..ader concert & everything. Tp my concern adalah dr segi makanan yg diberi (bkn bersifat perkauman cuma berhati2 dlm didikan kpd anak). 1 lg ramai yg ckp anak2 akan hebat berbahasa inggeris tp bhs melayu kureng sket coz diorg kurang menerapkan dual language. Yuran blh tahan pendaftaran awal dlm RM1000++. Mthly fee RM270.

Real Kids (atau dikenali juga sebagai CEC) ni pon glam jugak coz ramai anak2 artis ditempatkan di sini. Bagus kerana pembelajaran x terhad pd kelas shj. Yuran termasuk kelas renang & kelas tekwando (xtau eja..) Ada pilihan pd parents yg mahukan kelas agama dgn tambahan RM30 sbln! Registration fee dlm RM1000++ juga & mthly fee dlm RM300. Berkemungkinan mthly fee akan dinaikkan pd thn dpn. Renung2kan...

Lastly, Genius Aulad. Yang ini sunz baru je dgr dr kwn2.. paling dkt di Wangsa Maju. English medium kindergarden with islamic value. Mcm tadika islam tp in english. xde concert mcm Smart Reader Kids/ Real Kids tp ader persembahan nasyid di akhir thn. Pakaian muslim & lagu2 yg diajar adalah beunsurkan ketuhanan dlm bhs inggeris. Registration fee sama jugak dlm RM1000++ tp mthly fee dlm RM238 shj. Dikatakan berkesan juga utk kanak2 belajar.


## might probably antar Hafiy gi Genius Aulad.

Sorry kalu ader info yg silap coz mcm yg sunz ckp td, kebanyakan info sunz dpt dr internet & kawan2.

4 comments:

AkmaFaizal said...

terpulang pada kemampuan bulanan masing2, tp anak bukan nak sekolah tadika je..sok2 derang blajar gak kat sekolah kebangsaan. melainkan klau nak hanto private school...

sian anakku yang masih tak sekolah tadika, ayah n ibu tak mampu hanto tadika. mahal banget..tadika kemas dh penuh plak.so blaja jela ngan ibu on n off kat umah..huhu

fiEd.walE.SyaZa.FarouQ said...

Aku pon cam ko gak sunz..dilema... tp nasebla kt tepeng ni xde sgt byk pilihan mcm kl.. ada 1je smartreader... tp mebi aku opt 4 tadika kemas je tgkla cmne... ala..aku pon dolu tadika kemas pandai je..hahaha
Akma, xtadika pon ok..adek aku elok je... pandai je..hehe

I am a blogger Wife said...
This comment has been removed by the author.
zakiah zakaria said...

Tengah servey tadika mana yang baik, maklumlah mak bapa mesti nak bagi yang terbaik kan dekat anak-anak.